豬肉佬

我今日响油麻地街市同個豬肉佬講﹕「廿蚊排骨,我要舊靚啲喎。」

求其up句,點知舊排骨真係幾靚喎。肥瘦適中,用鎮江汁炆咗半個鐘,啲肉鬆軟又入味,食到個嘴油淋淋。Yeah!

講番買餸,買完豬肉走去買菜,見到一棵長長地但表面好滑的瓜,問賣菜阿姐,佢話﹕「係水瓜,長呢隻唔多水架,短個隻好多水。」哦,咁即係點煮?用蒜泥炒就得啦。

番來求其加啲洋蔥同台灣買的大蝦米, 超好味呀﹗

再Yeah!

之後又同賣雜貨個阿姐傾偈,因為佢教我煲靚湯,所以我都幫咗佢買幾十蚊野。佢話,啲無花果乾要打橫切,唔可以打直切,唔係啲湯會酸。咁都得?原來呢個秘方,都係佢啲熟客老太太教的﹕「阿婆煲咗咁多年湯,信佢無死啦。」

我愛街市﹗

廣告

~ 由 doraralala 於 06/09/2007.

5 回應 to “豬肉佬”

  1. 煮飯婆, 樂在其中咁喎!

  2. 重點係我鐘意街市呀!!!>_<

  3. 如果下次煲湯除左豬骨外不仿試下"貴妃骨"吖包妳食過話好味,又或者去燒味鋪買燒豬骨用嚟煲粥重好味吖!通常D燒豬骨都妳10蚊份有幾件包埋一齊賣、試完記得話我好冇味吖!

  4. 好有趣!

    下次你試下真係打直切,睇下係咪真係會酸…

  5. 咁咪浪費了成煲湯? 家陣啲肉好貴喎

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

 
%d 位部落客按了讚: